نگاهی به ابعاد ختنه دختران و فعالیتهای کمپین گام به گام تا توقف ناقصسازی جنسی زنان در خبرگزاری مهرخانه
۱ آبان ۱۳۹۶ورود به مسأله ختنه دختران توسط حوزه علمیه
۷ آبان ۱۳۹۶پس از اعلام گزارش های متعدد از ظریق انجمن های مختلف و انتشار مطالب سرانجام یکی از مسئولین استانداری هرمزگان خبر خوبی داد:
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری هرمزگان ضمن بیان این مطلب که آمار مشخصی در مورد ختنه دختران وجود ندارد اما اکثریت مردم استان به این مسأله پایبند هستند، اظهار داشت: از آنجایی که این مسأله مبتنی بر پایههای مذهبی است ورود به آن بسیار سخت است و با مقابله روبهرو میشود مگر اینکه نگرش علما و رهبران مذهبی این جوام۱ع تغییر پیدا کند. ما برنامههایی در این رابطه داریم. یکی از برنامهها این است که مشاوران را بفرستیم تا نشستهایی با علما و بزرگان این مناطق داشته باشند و بگویند ختنه دختران تأثیرات روحی و روانی بسیار منفی روی آنها میگذارد.
او خاطرنشان کرد: در جلسات ستاد آسیبهای اجتماعی در استانداری بحث ختنه دختران را باز کردیم و ذهنیتها نسبت به این موضوع آمادهتر شده است. با مشاوران هم نشستهایی داشتیم و صحبتهایی کردیم و الان فرصت بهتر است که رویکرد مداخلهای در این زمینه داشته باشیم.
این در حالیست که پیش تر مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی بندرعباس گفته بود:
نوروزیان: ختنه زنان یک امر روتین و مشخص نیست و اگر در خانوادهای هم صورت گیرد٬ به صورت کاملاً مخفی انجام میشود و نه در مطبهای دکتر. این عمل یک کار غلط از نظر اخلاقی٬ شرعی٬ پزشکی و بهداشتی است و اگر بدانیم چه کسانی این کارها را انجام میدهند٬ مطمئناً جلوگیری خواهیم کرد، اما چون به صورت کاملاً مخفیانه صورت میگیرد٬ غیرقابل شناسایی است. چون این عمل شایع نیست، نمیتوان آموزش همگانی در این زمینه داد، اما در همان ۲۰ سال گذشته که این عمل در بندر کنگ صورت میگرفته، یکی از پرسنل مرکز بهداشت در آن زمان توانست با آموزش و آگاهیبخشی به ساکنان این بندر، از پیشرفت و گسترش این عمل جلوگیری کند.
همچنین پری صیادی، مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری استان هرمزگان اظهار داشته بود:
آمار ارائهشده برخی سایتها بسیار با واقعیت فاصله دارد. در سفرهای دورهای که به شهرهای استان داریم، چنین موردی را مشاهده نکردهایم. خود من در استانهای دیگری که نام نمیبرم، شاهد مواردی از ختنه زنان بودهام، اما مربوط به زنان ۴۰ سال پیش بوده است. البته در همان استانها نیز چنین امری عمومیت ندارد.
خبر جدید حاکی بر برگزاری نشست با علما نشان از آن دارد که سرانجام مسئولین و دست اندر کاران انجام سنت ختنه در این استان را پذیرفته اند. امید است که در سایر استان ها مانند کرمانشاه، کردستان، آذربایجان شرقی نیز چنین خبرهایی به گوش برسد.
آمارها نشان می دهد که با پراکندگی هایی حدود ۶۰ درصد از زنان ساکن استان هرمزگان تمایل دارند که دختران خود را ختنه کنند این رقم در سایر استان ها عددی حدود ۳۰ درصد است. در سال ۱۳۹۴ خبری انتشار یافت که دختری در بوکان به علت شدت جراحت ناشی از ختنه و خونریزی شدید به بیمارستان ارجاع داده شده است. امید بود که چنین اتفاقی زنگ خطری باشد برای مسئولین!
ناقص سازی جنسی زنان در بسیاری از کشورهای جهان ممنوع اعلام شده است. در ایران نیز طبق برخی از قوانین جاری به قطع عضو جنسی زنان دیه تعلق می گیرد.
در مادهی ۶۶۴ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ نیز آمده است که: “قطع و از بین بردن هر یک از دو طرف اندام تناسلی زن، موجب نصف دیهی کامل زن است و قطع و از بین بردن بخشی از آن، به همان نسبت دیه دارد.” در این حکم فرقی میان باکره و غیر باکره، خردسال و بزرگسال، سالم و معیوب از قبیل رتقاء و قرناء نیست.
علاوه بر این ماده، مواد دیگری از همین قانون هم به مباحث مشابهی پرداخته اند:
مادهی ۷۰۴: از بین بردن قدرت انزال یا تولید مثل مرد یا بارداری زن و یا از بین بردن لذت مقاربت زن یا مرد، موجب ارش اشت.
مادهی ۷۰۷: از بین بردن کامل قدرت مقاربت، موجب دیهی کامل است.
مادهی ۷۰۸: از بین بردن یا نقص دائم یا موقت حواس یا منافع دیگر مانند لامسه، خواب و عادت ماهانه و نیز به وجود آوردن امراضی مانند لرزش، تشنگی، گرسنگی، ترس و غش، موجب ارش است.
مادی ۴۴۹: “ارش” دیهی غیرمقدر است که میزان آن در شرع تعیین نشده است و دادگاه با لحاظ نوع و کیفیت جنایت و تاثیر آن بر سلامت مجنیعلیه و میزان خسارت وارده با در نظر گرفتن دیهی مقدر و با جلب نظر کارشناس میزان آن را تعیین میکند. مقررات دیهی مقدر در مورد ارش جریان دارد، مگر اینکه در این قانون ترتیب دیگری مقرر شود.
از فعالیت های کمپین گام به گام تا توقف ناقص سازی جنسی زنان در ایران از طریق دو لینک زیر می توانید آگاه شوید:
http://mehrkhane.com/fa/news/38810
https://www.fgm.rayehe.org/khatne/