ازدواج اجباری کودکان؛ مساله یا راهحل؟
۸ فروردین ۱۳۹۰کتاب «حلقه»-«نگاهی به ازدواج زودهنگام در ایران» منتشر شد
۹ فروردین ۱۳۹۰رییس دادگستری آوج: سن ازدواج در روستاها به ۱۰ تا ۱۳ سال رسیده است
رییس دادگستری شهرستان آوج گفت سن ازدواج در حال حاضر در روستاهای این شهرستان به ۱۰ تا ۱۳ سال کاهش یافته است.
به گزارش فارس از قزوین، «حسین یوسفی» گفته است: «آمار اعتیاد و طلاق نیز در این شهرستان رو به افزایش بوده و بی کاری بی داد میکند.»
پیش از این، مدیر کل ثبت احوال استان قزوین در ماه سپتامبر به تابناک گفته بود: «سال گذشته در قزوین بیش از ۹۲۰ دختر در گروه سنی ۱۰ تا ۱۴ سال ازدواج کرده اند. البته در این مدت، ازدواج یک دختر زیر ۱۰ سال نیز به ثبت رسیده است.»
«محمد صدرا آراسته» افزوده بود: «در حال حاضر بیش ترین آمار ازدواج در بین دختران در قزوین، در گروه سنی ۱۵ تا ۱۹ سال است و در سال گذشته در این گروه سنی سه هزار و ۴۸۷ دختر در قزوین ازدواج کرده اند.»
براساس گزارش تابناک، سن قانونیِ ازدواج در ایران ۱۳ سال برای دختران و ۱۵ سال برای پسران است. امروزه در ایران محدودیت سنی برای ازدواج وجود ندارد و ازدواج در هر سنی ممکن است. ازدواج کودکان هم در سنت و هم در قانون ایران وجود دارد اما ازدواج دختر کم تر از ۱۳ ساله و پسر کم تر از ۱۵ سال منوط است به اذن ولی به شرط مصلحت با تشخیص دادگاه صالح. ازدواج قبل از بلوغ (۹ سال قمری در دختران و ۱۵ سال قمری در پسران) با اجازه ولی کودک (پدر و جد پدری) انجام میشود. تشخیص دادگاه نیز کاملا از عرف منطقه تاثیر میگیرد.
لزوم دریافت مجوز از دادگاه برای ازدواج کودکان از سال ۱۳۸۱ وارد قوانین ایران شد. تا پیش از آن، تشخیص مصلحت فقط به عهده ولی کودک بود. هماکنون نیز مجازاتی برای نگرفتن مجوز دادگاه تعیین نشده است.
معیارهای دادگاههای ایران برای صدور اجازهٔ ازدواج کودکان معمولاً شامل درخواست مشورت از پزشکی قانونی در مورد رسیدن کودک به بلوغ و پرسیدن سوالاتی از دختر میشود. روند کار در هر دادگاه ممکن است متفاوت باشد و تشخیص دادگاه هم به شدت متاثر از عرف منطقه است.
کودک پس از رسیدن به سن بلوغ، حق رد یا فسخ ازدواج را ندارد مگر این که مصلحت او در هنگام ازدواج رعایت نشده باشد که در این صورت حق قبول یا رد برای او موجود است.
منبع