ازدواج در سنین پایین، چالشی جبران ناپذیر
۱۶ بهمن ۱۳۸۹معاون بررسیهای راهبردی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری از تدوین راهکارهای فقهی برای «مقابله با ازدواج زودهنگام دختران» و صدور ابلاغیه وزارت دادگستری برای مقابله با این نوع ازدواجها در ایران خبر داد. سوسن باستانی گفت این معاونت «بسته خیلی خوبی» در خصوص راهکارهای فقهی در زمینه تدوین طرح اصلاح قانون حداقل سن ازدواج دختران دارد. خانم باستانی اظهار امیدواری کرد این راهکارها امکان همکاری معاون بررسیهای راهبردی معاونت امور زنان و خانواده را با مجلس با هدف اصلاح قانون ازدواج تقویت کند. این مقام مسئول همچنین از تهیه گزارشی با موضوع «آسیبشناسی قانونی ازدواجهای زودهنگام زیر سنین قانونی» و ارائه آن به وزیر دادگستری خبر داد. این گزارش که جزئیات آن تاکنون منتشر نشده، به مصطفی پورمحمدی، وزیر دادگستری که رئیس مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک در این وزارتخانه است، ارائه شده است. به گفته باستانی «به دنبال این گزارش، جلسه حقوقی با حضور مسئولان ذیربط در محل مرجع برگزار، و منجر به طرح چند راهکار قانونی شد.» معاون بررسیهای راهبردی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری افزود برنامه ۱۰ ساله مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک وزارت دادگستری اردیبهشت ماه امسال ابلاغ شده است.
وی اضافه کرد از جمله فعالیتهای پیشبینی شده در این برنامه، «مقابله با ازدواج زودهنگام است» که معاونت بررسیهای راهبردی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، همکار اجرایی این فعالیت است.
براساس برخی گزارشها آمار ازدواج کودکان در ایران در سال جاری به نسبت سال گذشته ۱۰ هزار نفر افزایش داشته که انتشار این آمار با واکنشهای متفاوتی مواجه شده است.
شهلا اعزازی، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی از وجود ۴۳ هزار ازدواج دختربچه ۱۰ تا ۱۵ ساله در کشور خبر داده بود که از این تعداد دو هزار دختربچه و پسربچه از همسر خود جداشده یا بیوه شدهاند. پروانه سلحشوری، رئیس فراکسیون زنان در مجلس هم در همان روز خبر داد که کمیتهای در این فراکسیون به دنبال اصلاح قوانین مرتبط با سن ازدواج دختران است.
بر اساس آخرین تغییرات قانون مدنی ایران، حداقل سن ازدواج برای دختران ۱۳ سال و برای پسران ۱۵ سال است، اما در این قانون پیشبینی شده ازدواج زیر این سنین با «اذن ولی» و «تشخیص دادگاه صالح» ممکن است.
موضوع ازدواج کودکان زیر سن قانونی، به تازگی در دیدار اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس با حسین نوری همدانی و ناصر مکارم شیرازی، دو مرجع تقلید شیعه در قم مطرح شده است.
ناصر مکارم شیرازی در این دیدار گفته ازدواج دختران «پیش از بلوغ عقلی و داشتن قدرت تصمیمگیری» جایز نیست و باطل است.
در حالی که فاطمه ذوالقدر٬ نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی، از تلاش برای ارائه طرح ممنوعیت ازدواج دختران و پسران زیر سنین ۱۳ و ۱۵ سال در مجلس خبر داد٬ رئیس بسیج جامعه زنان حذف شرط سنی از شروط ازدواج دختران را «جنگ با خدا» نامید.
اسفند ماه سال گذشته نیز شهیندخت مولاوردی، معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده از افزایش آمار ازدواج دختران پیش از رسیدن به سن قانونی» ابراز نگرانی کرده بود.
بهمن ماه سال ۹۴ نیز کمیته حقوق کودک سازمان ملل متحد، از ایران خواسته بود در قوانین مرتبط با ازدواج کودکان بازنگری کند.